Муслиманите ширум светот го дочекаа Фитр Бајрам

 Муслиманите ширум светот, во услови на пандемијата на коронавирусот го дочекаа првиот ден на Рамазански Бајрам, јавува Анадолија.

Во џамиите во земји ширум светот, вклучително и Индонезија, Пакистан, Авганистан, Турција, Малезија, Грузија, од верниците кои дојдоа на бајрам-намаз беше побарано да почитуваат голем број мерки воведени за да се спречи ширењето на инфекцијата.

Станува збор за мерки како што се почитување на физичкото растојание, употреба на заштитни маски и сопствени сеџаци (простирки за молитва) и земање адест во домовите.

Со слични мерки, Фитр Бајрам го одбележаа и верниците во регионот.

Back to top button
Close