На денешните избори во Косово гласале 3,47 отсто од регистрираните гласачи или 1.567 граѓани

Централната изборна комисија на Косово (ЦИК) соопшти дека на денешните избори за градоначалници на општините на северот на Косово и за советници во општините Лепосавиќ и Звечан гласале само 3,47 отсто или 1.567 граѓани со право на глас.

Според официјалните податоци на ЦИК, во Северна Митровица или со право на глас гласале 837 граѓани или 4,62 отсто од граѓаните, во Лепосавиќ 141 гласач или 1,06 отсто, во Зубин Поток 385 гласачи или 5,78 отсто и во Звечан 204 граѓани или 2,92 отсто. на граѓаните со право на глас.

Крешник Радониќи, претседател на ЦИК, на прес-конференцијата рече дека Централната изборна комисија на сите граѓани им понудила можност и услови да го остварат своето избирачко право.

Тој потврди дека пребројувањето на гласовите почнало и дека резултатите се очекуваат по 20 часот.

Право на глас на овие избори имаа 45.095 граѓани кои гласаа во шест избирачки центри и 13 алтернативни центри во контејнери.

Косовската полиција претходно соопшти дека располага со доволен број свои припадници со цел гласачкиот процес да се одвива во мир и ред.

Изборите будно ги следеа 357 набљудувачи, кои ќе ги следат процедурите и по затворањето на избирачките места.

За следење на изборите беа акредитирани и 170 претставници на домашни и меѓународни медиуми.

Гласачките места се затворени во 19 часот.

Back to top button
Close