Норвешка ги враќа француските воени хеликоптери, бара и враќање на парите

Норвешка ќе ги врати воените хеликоптери NH90 што ги нарача од француската NH Industries бидејќи тие се или несигурни или доцна се испорачани, изјавија денска министерот за одбрана и командантот на армијата.

Владата, исто така,   ќе бара враќање на 523 милиони долари плус камати и други трошоци од NH Industries, која е во сопственост на Airbus Helicopters, италијански Leonard и Fokker Aerostructures од Холандија.

„Без разлика колку часови работат нашите техничари и колку делови ќе нарачаме, тоа никогаш нема да му овозможи на NH90 да ги исполни барањата на норвешките вооружени сили“, рече министерот за одбрана Бјерн Арилд Грам на прес-конференција.

Договор за 14 хеликоптери беше потпишан во 2001 година, но Норвешка доби само осум, соопшти Министерството.

„Имаме хеликоптер што не функционира како што треба“, изјави генералот Еирик Кристоферсен, командант на норвешките вооружени сили.

Back to top button
Close