Пет супернамирници кои можат да помогнат во борбата против срцеви заболувања
Новото истражување истакна пет намирници кои би можеле да играат клучна улога во намалувањето на ризикот од срцеви заболувања – и сите тие имаат една заедничка карактеристика.
Проектот, предводен од Универзитетот во Барселона, анализираше различни научни студии за подобро да разбере како специфичните растенија можат да помогнат во лекувањето на кардиоваскуларните болести.
Во нивната студија, експертите се фокусираа првенствено на медитеранската исхрана, анализирајќи ги антиоксидативните, антиинфламаторните и вазодилататорните ефекти на неколку клучни состојки.
Лукот, шафранот, маслинките, рузмаринот и грозјето беа меѓу намирниците кои беа претставени, со тврдења дека содржат „активни компоненти“ корисни за здравјето на срцето.
„Растителните екстракти богати со биоактивни соединенија значително придонесоа за современата медицина, нудејќи терапевтски потенцијал за различни болести.
Истражувачите нагласија дека компонентите на медитеранската исхрана имаат „ветувачки“ потенцијал во намалувањето на ризикот од срцев удар и мозочен удар, а истовремено истакнаа дека тие би можеле да се користат во идниот третман на атеросклероза.
Сепак, тимот ја истакна потребата за понатамошно истражување.