Пред точно 14 години беше разоткриена најголемата измама во историјата на медицината

 

Пред точно 14 години, медицинското списание „Лансет“ ја повлече лажната студија од 1998 година на британскиот гастроентеролог Ендрју Вејкфилд, која тврдеше дека вакцините предизвикуваат аутизам.

 

 

За жал, и покрај повлекувањето, студијата стана света книга на антиваксерите, додека нејзиниот автор се профилираше како еден од гуруата на движењето што предизвика илјадници животи да бидат повторно одземени денес од речиси искоренети болести во многу развиени земји на светот. Антиваксерите, исто така, ја одиграа својата улога за време на пандемијата на корона вирус.

Најштетното дело во историјата на медицината
Во објаснувањето на повлекувањето на студијата на Вејкфилд, уредничкиот одбор на Лансет на 2 февруари објави дека некои елементи од истражувањето се неточни и спротивни на претходните наоди.

Фиона Годли, уредник на престижниот британски медицински журнал, во 2011 година го коментираше штетното влијание на студијата на Вејкфилд со следниве зборови:

„Оригиналниот труд доби толку големо медиумско внимание, со таков потенцијал за оштетување на јавното здравје, што е тешко да се најде каква било споредба во историјата на медицинската наука. Многу други медицински измами се разоткриени, но обично побрзо по објавувањето и околу многу помалку важни здравствени теми“.

Измама за финансиска добивка
Бројни научници подоцна се обидоа да ги повторат резултатите од студијата на Вејкфилд, но безуспешно. Британскиот истражувачки новинар Брајан Дир објави серија написи во Сандеј Тајмс во 2004 година, кои покажуваат дека Вејкфилд имал финансиска корист од неговото лажно истражување.

Откри дека за тоа добил 435.000 фунти од адвокати кои заедно со родителите на некои од децата вклучени во истражувањето подготвувале големи тужби против производителот на вакцините. Со други зборови, студијата требаше да биде основа за собирање профитабилни штети од фармацевтската индустрија.

Трудот конечно беше отфрлен, дури 11 од 13-те оригинални автори се откажаа од него, а Британскиот генерален медицински совет (GMC) го прогласи Вејкфилд за виновен по триесет точки, вклучувајќи нечесност и злоупотреба на деца.

Во Велика Британија му беше одземена лекарската лиценца, но тој никогаш не се откажа од тезите. Напротив, тој се пресели во САД и продолжи да пропагира анти-ваксер идеи и да го гради својот имиџ на свиркач, маченик и гуру. На него изградил профитабилен бизнис, се збогатил и станал вистинска славна личност.

На пример, во 2018 година, Дејли Мејл објави статија според која Вејкфилд во предградието на Остин, Тексас, ја завршил изградбата на луксузна вила вредна околу 1,4 милиони долари, за да ја напушти куќата и неговата сопруга Кармен, со која бил во брак 31 година, само еден месец подоцна, со објаснување дека сака да се „пронајде себеси“.

Отприлика во исто време, тој беше снимен како се бакнува со супермоделот Ел Мекферсон на пазар за органска храна (видео подолу).

 

 

Физичарот Мет Кери, татко на дете со аутизам и борец за правата на децата со аутизам, објави на својот блог во 2018 година анализа на даночните пријави што покажа дека Вејкфилд е финансиран, меѓу другото, од каналот за медиуми за аутизам (AMC) и Фондацијата AMC, чиј косопственик е заедно со Поли Томи, која набргу потоа се преселила од Велика Британија во Тексас, каде што го основала Центарот за аутизам во Остин.

Кери, автор на околу стотина научни трудови, на својот блог тврди дека фондацијата AMC на Вејкфилд собрала околу 1,3 милиони долари само во 2016 година и дека овие средства се потрошени на многу нетранспарентен начин.

Најголемите студии го побија Вејкфилд

Лошата студија на Вејкфилд направена на апсурдно мал примерок од 12 деца внимателно избрани со цел да се добие посакуваниот резултат, со финансиски конфликт на интереси, подоцна беше побиена од стотици други студии.

На пример, во една огромна австралиска мета-студија објавена во 2014 година, беа анализирани податоците собрани во пет претходни студии во кои учествуваа дури 1.256.407 деца и во пет „студии во парови“ во кои учествуваа уште 9.920 деца.

Во првата група големи студии, се истражуваше колкав процент од децата страдаат од аутизам меѓу вакцинираните и колкав процент меѓу невакцинираните.

Во друг пар студии, пациентите на кои им бил дијагностициран аутизам биле споредени со многу слични групи кои немале таква дијагноза за да се утврди дали има разлика во нивната изложеност на вакцините. Авторите на студијата донесоа три клучни заклучоци:

– нема врска помеѓу вакцинацијата и аутизмот
– не постои поврзаност помеѓу вакцинацијата и аутистичниот спектар на нарушувања
– не постои поврзаност помеѓу аутизмот и МРП вакцината

“Наодите не покажаа ништо. Веројатноста се покажа дека е нула, нула, нула! Тоа значи дека нема врска… Не можете да добиете поубедливи резултати од тоа”, коментираат резултатите на водачот на истражувањето проф. Гај Еслик, од Универзитетот во Сиднеј.

Никој и ништо не може да ги одврати антивакцинаторите
За жал, и покрај многу убедливите аргументи, антивакцинизмот продолжи и продолжува да се шири и да предизвикува огромна штета. Ова не треба да изненадува, бидејќи науката покажа дека луѓето тешко ги менуваат своите верувања, без разлика колку се убедливи аргументите против нив.

Една студија објавена во списанието Педијатрија покажа дека напорите да се поколебаат родителите против вакцинација со научни аргументи генерално резултираа со контраефект – правејќи ја нивната решеност да не ги вакцинираат своите деца посилна со секој спротивен аргумент.

Ова е во согласност и со наодите од истражувањата, вклучително и неколку хрватски, кои покажаа дека голем процент од антиваксери се склони кон теории на заговор, што значи дека нивното ниво на недоверба во сите институции, вклучително и во научните и медицинските, е многу ниско.

Антивакцинизмот одговорен за бесмислените смртни случаи
Во своите 20 години, движењето против vaxxer предизвика значителен пад на стапката на вакцинација во многу земји во светот, а со тоа и непотребна смрт на многу луѓе.

На пример, на Самоанските острови, покриеноста со вакцинација со МРП падна на рекордно ниско ниво од 58%, што овозможи избувнување на мали сипаници во 2019 година што зарази речиси шест илјади луѓе и уби најмалку 83. Властите на таа земја беа принудени да прогласат вонредна состојба.

Тие наредија сите жители кои не се вакцинирани да истакнат црвени знамиња на своите куќи. Полицијата конечно го уапси локалниот гуру против вакцинација Едвин Тамазе, кој ширеше страв од вакцинација и промовираше неосновано лекување на мали сипаници со витамин Ц. До крајот на декември 2019 година, околу 94% од населението беа вакцинирани и епидемијата беше запре.

извор: Независен

 

 

Back to top button
Close