Њујорк Тајмс пишува: Екс-министерот Глигор Ташковиќ вмешан во измамничка шема од 45 милиони долари за продажба на маски во Њујорк

Корона кризата стана поле и за милионски измами во областа на здравството, продажбата на лажни и вистински маски и друга здравствена опрема. „Њујорк тајмс“ објавува приказна за една таква измама во која е вклучен и поранешниот македонски министер за привлекување странски инвестиции во владата на Никола Груевски, Глигор Ташковиќ. Тој донеодамна беше и член на Комитетот за одобрување на инвестиции на Фондот за иновации и технолошки развој.

Прочитајте дел од сторијата на „Њујорк тајмс“ за измамата:

Едно лице идентификувано како коконспиратор во жалбата, врз основа на дадените детали, е Глигор Ташковиќ, поранешен министер за странски инвестиции на Македонија кој работел во индустријата за финансиски услуги и во моментов е со компанија наречена Д.А. Меѓународна група.

Ташковиќ беше вклучен во дискусиите со Романо за продажба на маски во градот, велат документи и велат луѓето запознаени со случајот.

На 24 март, на пример, Ташковиќ испрати е-пошта до Романо под темата ‘мисли за редот на Њујорк’ и рече: ‘Мислам дека ова ќе биде тајниот сос што може да ги натера да му дадат приоритет на ова’.

Адам Кауфман, адвокат на Ташковиќ, рече дека неговиот клиент не е дел од никаква измама и дека соработувал со истрагата на владата, доброволно давајќи информации и материјали.

‘ Ташковиќ му верувал на бескрупулозниот снабдувач кого го запознал преку близок пријател’, рече Кауфман. ‘На крајот на краиштата, г-дин Ташковиќ се оддалечи од договорот пред да се разменат средствата кога снабдувачот одби да ги достави бараните информации’“.

Повеќе на „Независен“ на следниот линк.

Back to top button
Close