ВИДЕО: Реисот Реџепи разрешен од функцијата

Со двотретинско мнозинството на Ријасетот на Исламската Верска Заедница (ИВЗ)  во Република Северна Македонија, денеска е разрешен од позицијата прв човек на ИВЗ, досегашниот реисул улема Сулејман Реџепи, изјави муфтијата на Гостивар, Ефенди Шаќир Фетаху, кој истовремено е поставен како вршител на должноста претседател на ИВЗ, до подготвување на новите избори за избор на претседател на ИВЗ.

Оваа одлука стапува во сила од денеска, односно на неа се потпишани самиот Фетаи, скопскиот муфтија Ќенан Исмаили, тетовскиот муфтиа Ќани Несими, исто така и муфтијата на Куманово, Абедин Имери, тој на Струга, Салим Сулејмани, од скоро сите други муфтии. Истовремено, на оваа одлука се потпишани и Мустафа Даути, претседател на хуманитарната организација кој функционира во склоп на ИВЗ, „Хилал”, професор Шабан Сулејмани, декан на Факултетот за Исламски Науки, директорот за дијаспората Селвер Џемаили, членот на ријасетот  Фадил Рамадани и други.

ТВ21 известува во живо.

#Myftinia e Gostivarit deklarohet për ndodhitë e fundit në #BFI dhe #Sulejman Rexhepit

TV21 发布于 2020年5月27日周三

Поврзано:

ФОТО: Ова е новата сопруга на реисот Сулејман Реџепи

Дополнето:

ВД реисот Фетаху близок на сменетиот Реџепи и на ДУИ

Back to top button
Close