Во Мадрид антивоен протест пред сликата на Пикасо, Герника

Неколку часа пред почетокот на Самитот на НАТО во Мадрид, околу 30 антивоени активисти протестираа во Музејот на кралицата Софија пред познатата слика на Пабло Пикасо, Герника.

– Демонстрантите ја обвинуваат воената алијанса за поттикнување на војна во Украина и тврдат дека безбедноста не се постигнува со големи количини оружје, се наведува во заедничкото соопштение на организаторите на протестот.

На сликите и видеото објавени на социјалните мрежи се гледаат десетина активисти кои лежат на подот пред сликата Герника, која е инспирирана од крвавиот воздушен напад врз градот Герника за време на Шпанската граѓанска војна.

Демонстрантите носеа транспаренти на кои пишуваше „Војната е смрт за луѓето”. „Војната е смрт за уметноста”.

Протестот во еден од најпознатите европски музеи траеше околу 10 минути пред да интервенира персоналот на музејот и да ги избрка демонстрантите, но управата на музејот се уште не го коментирала инцидентот.

За време на Самитот планирано е лидерите на земјите-членки на НАТО да го посетат Музејот на Кралицата Софија

Back to top button
Close