Зеленски: Тешко е да се предвиди колку ќе трае војната

Украинскиот претседател Володимир Зеленски во синоќешното обраќање до нацијата рече дека е тешко да се предвиди колку долго ќе трае војната.

– Се разбира, и јас слушам различни предвидувања. Имам многу повеќе информации од некои медиуми за намерите и можностите на руската армија. За потенцијалот на руската економија. За емоционалната состојба на општеството во Русија, рече тој.

Според него, два фактори ќе го одредат времетраењето на конфликтот.

– Успехот на нашата војска на бојното поле е навистина значаен. Историски значаен. Но сè уште не е доволно за да ја исчистиме нашата земја од окупаторите. Повеќе ќе ги победиме, рече Зеленски.

– Санкциите против Русија се многу значајни. Економски болни. Но, сепак не се доволни за руската воена машина да остане без средства за егзистенција. Ние промовираме посилни, подеструктивни, нагласи украинскиот претседател.

– Ако некој рече: година или години, јас одговарам: можете да ја направите војната многу пократка. Колку повеќе и побрзо го добиеме целото оружје што го побаравме, толку ќе биде посилна нашата позиција и толку побрзо ќе дојде мирот, истакна Зеленски.

Back to top button
Close