Земјата соочена со магнетна бура

 Слаба магнетна бура почна утрово на Земјата, според Лабораторијата за рендгенска астрономија на Сонцето при Физичкиот институт на Академијата на науките (ФИАН) во Москва.

„Во моментов има магнетна бура (слаба, ниво на Г1) во магнетосферата на Земјата“, се соопштува на веб-страницата на лабораторијата.

Појаснето е дека бурата е забележана од околу 6:00 до 9:00 часот по московско време. Сè уште не се дадени податоци за состојбата на магнетосферата на Земјата од 9:00 часот наутро до 12:00 часот.

Постојат пет нивоа во класификацијата. Слаба бура може да предизвика мали нарушувања во работењето на енергетските системи, како и да влијае на миграциските патишта на птиците и животните. Посилните бури предизвикуваат нарушувања во системите за комуникација и навигација, како и прекините на електрична енергија во индустриските мрежи. Покрај тоа, зголемената сончева активност, што обично предизвикува магнетни бури, може да доведе до поларна светлина (аурора) на географски широчини, појужно од нормалното.

Back to top button
Close