Живот ли е ЕУ или панаѓур?

Кога само ќе помислам колку пати сме биле во слична ситуација, очекувајќи ја дефинитивната вест за некој наш „судбински датум“, човек да се замисли како успеавме да останеме нормални во вакви околности, сите овие години! Под услов да сме останати нормални, се разбира.

А контекстот за „нормалноста“ на Балканот вчера феноменално го исцрта неповторливиот претседател на Собранието на Србија, г. Ивица Дачиќ. Бесценето: во настап на ТВ Пинк (од сите можни розеви телевизии на светот!), Дачиќ, во својот зајадлив стил, иронично го коментираше развојот на бугарско-македонските „пред-интегративни“ односи, велејќи дека е наша (македонска) работа дали мислиме дека сме Бугари и дали немаме свој јазик, но дека „бугарската окупација (во Втората светска војна) беше дел од хитлеровската коалиција“ и дека Србите од јужна Србија многу добро знаат „колку биле сериозни бугарските злосторства“. „Тоа не беше администрација“, вели Дачиќ. Заклучувајќи – со една убиствена „елиптичност“ на српската национал-социјалистичка мисла – дека не жали многу за Југославија, бидејќи денот кога таа федерација била создадена бил несреќен ден за српскиот народ!

И таман кога мислите дека не може подобро, сфаќате дека Дачиќ во студиото на ТВ Пинк е во кикотливо друштво со никој друг, туку со познатата фолк-дива Цеца Ражњатовиќ, сопругата на покојниот Аркан! Која „на темата“ само ќе изјави дека „лично ги познава и Зоран Заев и Бојко Борисов“.

Бесценето.

Тоа е „циркускиот шатор“ во кој, најблаго речено крајно невнимателно, нè внесе актуелната бугарска политика не само нас, туку и целиот регион и целата Европска Унија, со своите „автентични толкувања“ на минатото, сегашноста, а богами и иднината на Балканот, како услов за интегрирање во Унијата.

Целата колумна на Сашо Орданоски на „Цивил Медиа“ на следниот линк.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close