Американските обвинители отворија нова истрага против Харви Вајнстин

Американските обвинители истражуваат „дополнителни насилни сексуални напади“ за кои тврдат дека ги извршил поранешниот холивудски филмски магнат Харви Вајнстин и планираат да побараат ново обвинение против осудениот силувач, изјави денеска обвинителот на судското сослушување во Њујорк.

Обвинителката Никол Блумберг рече дека дополнителните напади што Вајнстин наводно ги извршил на Менхетен сè уште не го поминале статутот на застареност и се теретат како кривични дела.

Адвокатот на Вајнстин, Артур Ајдала, рече дека одлуката на обвинителот е неправедна, бидејќи Врховниот суд на државата Њујорк ја поништи претходната пресуда за силување во 2020 година.

Back to top button
Close