Британски археолози пронајдоа споменик под земја во близина на Стоунхенџ

  Археолози од Велика Британија открија праисториски споменик под земја, во близина на Стоунхенџ, и тврдат дека би можел да помогне во разоткривање на потеклото на мистичниот круг на камења во југозападниот дел на Англија.

Истражувачи од неколку британски универзитети, предводени од Универзитетот во Бредфорд истакнаа дека локацијата се состои од најмалку 20 големи столбови во дијаметар од десет метри и долги пет метри, распоредени во круг во дијаметар од два километри.

Новата локација се наоѓа во Дарингот Волс, каде е откриено неолитско село, на оддалеченост од два километри од Стоунхенџ.

Научниците веруваат дека столбовите се закопани пред околу 4.500 години и можат да означуваат граница на светото подрачје или граница околу кружниот спомениик Дарингтон Волс хендџ (Durrington Walls hengde).

Во Велика Британија има многу споменици со кружни камења, што датираат од пред неколку илјади години, чија намена се уште не е позната.

Најпознат меѓу нив е Стоунхенџ, огромен споменик направен помеѓу 3.000 година и 1.600 година пред новата ера, што е  една од најпознатите туристички атракции во Велика Британија.

Back to top button
Close