Британски експерт нагласува дека се уште е рано за олеснување на мерките во земјата

– Членот на научното советодавно тело на британската Вада, професор Питер Хорби, предупреди дека се уште е рано за олеснување на мерките за карантин затоа што системот за тестирање, следење и изолација се уште не е целосно оперативен.

Професорот Питер Хорби, претседател на Советодавната група за опасност од новиот респираторен вирус и член на Научната советодавна група за вонредни ситуации, во интервју за радио Би-Би-Си изјави дека Британија не може да си дозволи да ја загуби контролата врз вирусот.

– Ное навистина не можеме да се вратиме на ситуација во која имаме број на болни и починати  од изминатиот период, рече Хорби.

Тој наведе дека системот за тестирање, следење и изолација се уште не е целосно оперативен, што претставува ризик во однос на понатамошниот развој на ситуацијата во врска со коронавирусот во земјата.

Back to top button
Close