Бугарското МНР изрази разочараност поради не дозволувањето на влез во земјата за Ковачев и Милен Врабевски на комеморацијата на 6 мај во Ново Село

Првата година свеченоста опфати заедничка богослужба меѓу двете православни цркви, на која присуствуваа и претставници на воено-дипломатскиот кор во Северна Македонија, како и студенти од Бугарија, според ставот на нашето Министерство за надворешни работи. Оттаму забележуваат дека Бугарските воени гробишта во Ново Село се едно од 471 бугарски воени гробишта на територијата на Северна Македонија, кои беа обновени пред години токму со средства на Фондацијата „Бугарска меморија“.

Причините за одбивањето, поточно издадената забрана за влез во Северна Македонија, предизвикуваат конфузија, велат од МНР.

Во врска со денешниот невиден инцидент, МНР нагласува дека наведените тврдења за евроинтеграции на Северна Македонија бараат, во најмала рака, прекин на провокациите кон Бугарија, Бугарите и кон претставниците на европските институции. Бугарската страна ќе го покрене ова прашање официјално пред властите во Северна Македонија и со нашите меѓународни партнери, бидејќи настаните од слична природа имаат негативно влијание врз добрососедските односи и напорите на бугарската страна насочени кон враќање на довербата и создавање позитивна клима за развој на билатералните односи, е ставот и на бугарското МНР.

Back to top button
Close