Чулев на фејсбук: Одлуката на Пендаровски да нема нова вонредна состојба е политичка

Носењето на одлуката за непродолжување на вонредна состојба без да се консултираат најважните институции во државата отвора кај мене сомнеж дека одлуката е донесена повеќе врз основа на политичко влијание, а многу помалку врз основа на стручното мислење и реалните аргументи со кои располагаат институциите, стручни аргументи кои до сега беа тема на дискусија на седниците на Советот за безбедност, реагира на Фејсбук министерот за внатрешни работи Наќе Чулев.

 

– Факт е дека бројот на заразени од коронавирусот изминатите неколку денови е голем и истиот треба да биде причина за многу посериозен пристап, не само при носењето на оваа важна одлука, туку и при постапувањето на сите инстититуции кои имаат одговорност во овој процес. Претседателот Пендаровски во одговорот на новинарските прашања истакна дека при донесувањето на одлуката се консултирал единствено со Министерот за здравство, но веројатно не чувствувал потреба да се консултира и со Министерот за внатрешни работи од истата влада, кој раководи со институцијата која во голем дел е вклучена и има одговорност за справување со коронавирусот. Неговата позиција, не дозволува одлуките кои се носат да бидат донесени без консултација со сите релеватни фактори, а уште помалку доколку во прашање е здравјето на граѓаните – вели Чулев.

Тој посочи дека во дел од изјавата Пендаровски индиректно го обвинил него за непостапување на Министерството за внатрешни работи. Според Чулев, бвинувањата се паушални и неосновани и истите се темелат единствено на изјави на одредени политичари од власта, а не на постапувањето на полициските службеници и бројот на констатирани прекршоци од страна на МВР за што говори и бројот на поднесоци до надлежните институции.

– Во таа насока во оваа прилика ќе потенцирам дека од страна на полициските службеници до сега се констатирани 5.411 непочитувања на мерката на ограничување на движење, во однос на обврската за носење заштитна опрема до сега констатирани се 12.399 прекршоци, направени се преку 180 илјади контроли на лицата во изолација и самоизолација и во соработка со Државниот пазарен инспекторат период направени се преку 20 илјади контроли на угостителски објекти. Факт е дека на државата и се потребни функционални институции кои ќе ја вршат својата работа, но здравјето на граѓаните е пред се и тоа треба да биде врвен приоритет за сите нас и во таа насока апелирам до сите политички чинители да бидат максимално одговорни при носењето на сите важни одлуки за нашата држава. Уште еднаш потенцирам дека изборите мора да бидат фер и демократски и освен здравјето на граѓаните, тоа е најважен услов кој треба да биде испочитуван при носењето на овие одлуки – вели Чулев.

Тој апелира политиката да се тргне настрана и да се издигнат над партиските интереси, важно е да не се дозволи здравствената и економска да прерасне и во политичка криза. Прво, да го заштитиме здравјето на граѓаните, а потоа да размислуваме и за враќање во нормала на функционирање на демократскиот систем на државата.

Back to top button
Close