Го токми ли Мицковски екс министерот Ставревски за гувернер?

На актуелната гувернерка Бежовска предложена на таа позиција од тогашниот прдседател на државата Ѓорѓе Иванов мандатот и изминува до година но според партиски извори таа позиција Мицковски ја резервирал заа екс министерот од владта на Груевски популарен од бомбите Зоран Ствревски.

Тој со години не се појавуваше во јавноста и беше чудно како како функционер во чии раце е државната каса ниту пак тогашното СЈО покрена обвинение за него за евентуални злоупотреби но на крај сепак имаше некое обвинение кое нормално немаше никаква завршница,има или нема вина. Но со анкетите кои повеќе од 1 година покажуваа победа на ВМРО ДПМНЕ и освојување на влата Ставревски почнал да доаѓаа во Белата палата и да се појавува на партиски трибини.

Од партијата велат дека Мицковски го задолжил  да ги направи буџетите на општините кои веке 2 години се со градоначалници од ВМРО ДПМНЕ и да го контролира како ги трошат парите на граѓаните. Стаавревски секој ден доаѓал на работа во партиското седиште имал на располагање од партијата возач и авромобил кој секое утро го носел во белата палата.

Наводно тој е од Мицковски задолжен и околу преговорите за милијардата која ја вети Мицковски и кажа дека таа не е банкарски kредит туку позајмица од странска влада со многу поволна камата. И додека Ставревски правел проекција како ке се троши милијардата кредит за кој Мицковски сеуште не ја кажува државата и процентот на како што ветува многу поволна камата , според извори во банкарските кругови Мицковски го спремал наводно за нов гувернер на местото на гувернерката Бежовска.

Промената ако остане оваа идеја може да се нарави многу лесно,едноставно Мицковски ке и издиктира на председателката Гордана Силјановска Давкова нејзин предлог и назначување за нов гувернер на Народната банка да биде Зоран Ставревски кој пред да биде министер за финансии извесен период бил вицегувернер а беше и неколку години на работа и во седиштето на Светската банка во Вашингтон.

Во Макдонијa се врати на повик од Груевски да биде министер за финансии во владата ја прифати понудата и беше за цело време во владеењето на Груевски министер за финансии иако од бомбите -телефоннски разговори со Јанкуловска меќу себе се поверувале дека имаат длабоко несогласување како ја практицира власта на двоецот Груевски Мијалков. Сепак Јанкуловска заврши во затвор за злоупотреба а Ставревски остана во длабока илегала се до моментот кога доаѓањто на власт на ВМРО ДПМНЕ стана извесно.

Back to top button
Close