Како да поминеш една година во Хрватска како дигитален номад?

Со оглед на тоа дека моментално разни земји бараат да привлечат дигитални номади, Хрватска ги продолжи краткорочните дозволи за престој, вклучително и за патници надвор од Европската унија.

Апликантите мора да работат од далечина за компанија што не е регистрирана во Хрватска и која не работи или не обезбедува услуги на работодавците таму. Привремен престој се одобрува до една година, а членовите на поблиското семејство може да им се придружат таму. Апликантите од земјите чии што државјани се, треба да имаат виза за влез во Хрватска, мораат да го достават своето барање во странство во некое од дипломатските претставништва или конзуларни претставништва на земјата. Оние од кои не се бара да имаат виза, можат да го достават своето барање во дипломатска мисија на Хрватска, конзуларно претставништво или полициска станица релевантна за нивната адреса за привремен престој.

Тие не смеат да имаат криминално досие и од нив се бара да приложат копија од важечка патна исправа, доказ за здравствено осигурување и договор за вработување или друг документ со кој се докажува нивниот работен аранжман. Тие, исто така, мора да обезбедат доказ за средства за живот за време на нивниот престој и да достават банкарска изјава или доказ за редовен приход на нивната сметка во која мора да имаат на располагање минимум 28.800 HRK (3.802 евра) за период од 12 месеци.

За оние кои ќе ја добијат краткорочната дозвола за престој, крајбрежјето на Хрватска е несомнено нејзината главна атракција со повеќе од 1000 острови лоцирани долж нејзиниот источен брег. Исто така, има песочни и сјајни плажи и историски градби и тврдини за истражување. Има богато културно наследство со одлични музеи, а и ќе уживаат во опсегот Динарик, кој нуди крцкави врвови, пештери, речни кањони, водопади и езера. Постојат бројни патеки за пешачење и велосипедизам во внатрешноста на земјата и авантуристите можат да одат на качување по карпи и рафтинг.

Дополнителни информации за краткорочните дозволи за престој на дигиталните номади може да најдете овде.

Back to top button
Close