КОХА: Чулев не го кани на состанок единствениот Албанец – началник на СВР

Министерот за внатрешни работи, Наќе Чулев, денеска го заобиколи и не го викна на состанок единствениот началник на секторот за внатрешни работи на целата територија на Македонија кој е етнички Албанец, објави весникот КОХА, пренесува Либертас.

Амир Далипи, раководител на СВР Тетово, сектор кој опфаќа и други полициски станици во Полог, не доби покана од министерот Чулев за средбата да разговара за состојбата во врска со безбедноста во време на пандемија, како и за спроведувањето на владини мерки во врска со заштитата од вирусот „Ковид-19“.

Извори на весникот КОХА информираат дека на состанокот не бил поканет првиот човек на Бирото за јавна безбедност, Сашо Тасевски, кој исто така е еден од врските во спроведувањето на владините мерки за заштита од вирусот.

„Нема друг начин да се коментира, освен целосниот бојкот на Чулев на албанските полициски службеници во Министерството за внатрешни работи. Единствениот Албанец како началник на СВР, Амир Далипи од тетовската полиција, сектор што опфаќа неколку полициски станици во Полог, не е поканет. На средбата, Чулев го покани својот македонски советник што го покрива Полог, како паралелна структура за Тетово и Гостивар“, велат изворите на КОХА во МВР, додека додаваат дека на состанокот присуствувале раководителите на СВР, предводени од кадри на ВМРО, конкретно назначени од самиот Чулев.

Back to top button
Close