Лекарите изразија длабока благодарност до семејствата: Нудиме срце на најтешките пациенти

Пациентот со трансплантирано срце сега е во одделот за интензивна нега. Пред него се неколку денови на борба во смисла на тоа што овие први часови, денови се критични со можни компликации. Ова е четврта трансплантација и на некој начин целокупниот тој процес добро се канализираше и добро се одвива. Се посвесни се семејствата за тоа какво добро дело прават кога ќе се согласат да се донираат органите

Пациентот со трансплантирано срце сега е во одделот за интензивна нега. Пред него се неколку денови на борба во смисла на тоа што овие први часови, денови се критични со можни компликации. Ова е четврта трансплантација и на некој начин целокупниот тој процес добро се канализираше и добро се одвива. Се посвесни се семејствата за тоа какво добро дело прават кога ќе се согласат да се донираат органите од пациенти на кои за жал им нема спас, истакна попладнево министерот за здравство Венко Филипче.

Тој рече дека трансплантацијата на срце успешно се завршила, а примател на срцето е 51-годишен пациент кој немал друга алтернатива после сите направени анализи, не бил кандидат да прими механичко срце, а имал срцева слабост која значајно го отежнувала неговото нормално функционирање и практично освен актот на трансплантација друг спас немал.

– Се трансплантираа бубрезите на 22-годишен пациент и 33-годишен пациент и тие интервенции успешно завршија – потенцира Филипче.

Тој посочи дека во текот на вчерашниот ден во попладневните часови кај една пациентка се дијагностицирала мозочна смрт и после разговорот со семејството од страна на националниот координатор за трансплантација доктор Маја Мојсова Мијоска и нејзиниот тим, тие се согласиле да се донираат срцето, бубрезите и коскено ткиво, за што изрази голема благодарност.

– Членовите на семејството треба да се свесни, да знаат дека спасија еден човечки живот и го подобрија квалитетот на други двајца односно тројца пациенти. Верувам дека и добрите и успешни случаи досега се најдобар знак и показател како треба да се одвива целокупната работа, кампањата која ја спроведуваме со медиумите за подигнувањето на свеста за важноста на трансплантацијата –  истакна Филипче и изрази благодарност до сите лекарски тимови кои синоќа беа вклучени и упати честитки за успешната работа.

Националниот координатор за трансплантација во државата Маја Мојсова Мијоска рече дека поминале тешка вечер, се уште чувствуваат знаци на умор, но смета дека конечно направиле  некаков систем и еден голем импакт на граѓаните во однос на свесноста што значи мозочна смрт и што значи органодарителство.

– Оваа година претходна што беше исклучително тешка за здравствениот систем успеавме да направиме пет трансплантации од починат донор, од нив четири срца и 10 бубрега, делови од коскено ткиво што беа пресадени минатиот пат и во суштина сме на добар пат да бидеме забележани и од Европа во однос и на бројката и во однос на квалитетот на трансплантациите. Генерално еден здравствен систем се цени по нивото на трансплантација и нивото на здравствениот систем во суштина е препознаен по трансплантациите што се одвиваат затоа што тоа во суштина е и највисоко дело од здравствениот систем – рече д-р Мојсова Мијоска.

Back to top button
Close