Лекот на Астра Зенека за лекување на рак на дојка одобрен во ЕУ

Лекот Енхерту (Enhertu) произведен од Астра Зенека и јапонската медицинска компанија Даичи Санкјо е одобрен во Европската унија како монотерапија за лекување на возрасни пациенти со рак на дојка.

Тој е одобрен за лекување на пациенти со нересектабилен или метастатски HER2-позитивен карцином на дојка кои примиле еден или повеќе претходни режими базирани на анти-HER2.

Back to top button
Close