Модната индустрија е поголем загадувач од авио-индустријата

 

Кога човекот почнал да се облекува, паралелно почна да се развива и модата. Некогаш луѓето имале по еден пар чевли, еден костум за прослави и еден за секојдневна работа. Денес, приказната е поинаква и облеката е поевтина и достапна за сите, но по која цена? Она на што не се обрнува многу внимание, а е загрижувачки е фактот дека модната индустрија е поголем загадувач од авионската индустрија.

Модните трендови се менуваат секоја сезона, ако не и почесто, а луѓето слепо ги следат. Дали некогаш сте се запрашале колку фармерки ви се всушност потребни? Не ја носите таа маица повеќе затоа што има дупка или веќе не е во тренд?

Брзината на промена на модни трендови и нивното следење и одобрување создаваат се поголеми проблеми. Според податоците на Економската комисија на Обединети Нации за Европа, модната индустрија произведува дури десет отсто од вкупната светска емисија на јаглерод диоксид, што е пет пати повеќе од авио-индустријата. Покрај тоа, модната индустрија е одговорна и за 20 отсто од отпадните води, пишува порталот кој известува за климатските промени – Клима 101.

Оваа индустрија е многу зависна од рачниот труд и вработува околу 40 милиони луѓе ширум светот, кои се платени помалку од минималната плата и работат во нехумани услови. Повеќето од нив се жени.

Проблемот не е само во производство на облека, туку и во отстранување на истата ако веќе не се носи. Материјалите што не се биоразградлви остануваат на депониите по 200 години. Облеката не завршува само во депониите, туку и во морето, а маиците што се изработени од полиестер ослободуваат микропластика секој пат кога ќе ги измиеме.

Ако се грижиме да го намалиме нашето индивидуално влијание врз животната средина, еден од подобрите начини е да ги промениме нашите модни навики.

Брза и бавна мода

Прво треба да научиме да ја разликуваме брзата од бавната мода. Едноставно кажано, треба да го купуваме тоа што навистина го носиме, повеќе пати. Подобро е да купуваме квалитетно, иако е поскапо, отколку евтино и со лош квалитет.

Модната индустрија живее од тоа што трендовите постојано се менуваат и ги принудува потрошувачите почесто да купуваат нови работи, што всушност не им се потребни. Се следат новите трендови, додека старата облека завршува заборавена на депонии. Од 80 милијарди произведени производи за една година, 80 отсто завршуваат на депонија. Како да се справиме со тоа?

Бавната мода е контракултура на брзата мода. Таа се залага за купување облека од поволни продавници, поддржувајќи ги локалните производители, модифицирање на веќе купена облека и купување квалитетна облека што ќе трае долго време. Поради малото производство, бавната мода нуди квалитетна облека направена во фер услови и остава малку отпад.

Внимателно бирајте материјали

Вештачките материјали прават голема еколошка штета. Најраспространет е полистерот што се прави од нафта и на тој начин е поврзан со нафтената индустрија, што е една од најголемите загадувачи во светот. Потребна е многу енергија за време на производството, многу вода за процесот на ладење и произведува микропластика за време на миењето.

Природните материјали се подобра алтернатива, но не секој природен материјал е подеднакво лесен за производство. На некои им треба повеќе вода бидејќи растат или им треба повеќе третман за да добијат боја.

Свилата има релативно ниско ниво на јаглерод, што бара малку простор и земја. Листовите се собрани од црница од дрвја и се хранат со ларви на свиленкоста што ја ткаат нивната свилена кукла. За одгледување дрвја е потребно многу вода, но исто така задржува многу јаглерод диоксид.

Тексасот е направен од памук и бара многу вода и пестициди за производство. Фирмата Левис пресмета дека се потребни околу 3.781 литри вода за производство за еден пар фармерки.

Памукот е еден од најраспространетите материјали, но можеби и најнеетичен во неговото производство. Потребни се 2700 литри вода за производство на една памучна маица. Тоа зависи од употребата на пестициди. Приближно шест проценти од пестицидите ширум светот се памук, од кои 16 проценти се инсектициди. Се одгледува исклучиво во земјите во развој, а експлоатираните работници работат за помалку од два американски долари на ден.

Органскиот памук е друга работа, затоа што се избегнува употребата на пестициди и други хемикалии, сепак, таа бара повеќе почва и се води дебата за тоа кој вид е подобар од гледна точка на емисиите на стакленички гасови. Значи, најважно е да се намали количината на облека што ја купуваме.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close