Учениците во „Владислав Рибникар“ се враќаат на часови, училницата во која се случи масакрот затворена

Точно една недела по трагедијата во ОУ „Владислав Рибникар“ планирано е учениците да се вратат во училниците.

Од Советот на родители велат дека има деца кои сакаат да одат на училиште, но има и многу такви кои не сакаат. Затоа, нема фиксен модел како ќе се вратат на училиште, а како што рекоа, по паралелки ќе се договори како и дали воопшто ќе ја следат наставата.

Родителите на дел од учениците од ова училиште не се согласија со одлуката децата да се вратат на настава, но како што претходно беше најавено, учениците од ова училиште од среда се враќаат на настава во циклуси.

Комеморацијата на загинатите во училиштето во Врачар ќе се одржи утре во Собранието на град Белград. Од Советот наведуваат дека сакаат комеморацијата да се одржи во тесен круг на луѓе, со присуство на деца, родители и наставници.

Помошта и поддршката од психолози и психијатри ќе им биде достапна на родителите, наставниците и учениците и во наредните денови.

Дејан Ристиќ, директор на Музејот на жртвите на геноцидот, исто така член на советот на родители на ОУ „Владислав Рибникар“, изјави дека училницата во која минатата недела се случи масакрот никогаш повеќе нема да се користи. Тоа е училницата во која загинаа пет деца од клас 7/2, а беа ранети шест ученички и ученици.

Back to top button
Close