ВИДЕО + ГАЛЕРИЈА: Почина славниот современ уметник Христо Јавашев

Уметниците, пред сè, архитектите целат кон постојаност. Јас не сакам да оставам ништо за себе. За тоа е потребна храброст. “

Христо Владимиров Јавашев

 

Уметникот Христо Владимиров Јавашеф, познат како Христо, почина вчера, на 31 мај 2020 година, во неговиот дом во Њујорк. Имаше 84 години.

-Христо го живееше својот живот во потполност, не само што сонуваше за тоа што се чинеше невозможно, туку го реализираше. Уметничките дела на Кристо и Жан-Клод низ целиот свет ги зближуваа луѓето во споделените искуства, а нивното дело останува да живее во нашите срца и спомени – стои во соопштението на неговиот пи-ар тим.

Christo and Jeanne-Claude – Overview of the Work

A film montage by Antonio Ferrera realized on the occasion of the Independent Curators International's Leo Award ceremony in 2010.The Leo Award named after the late, renowned art dealer Leo Castelli, was created to honor life-time achievements in advancing the field of contemporary art. Christo and Jeanne-Claude (in memoriam) were honored in recognition of the example they provided younger generations in their independent attitude to developing ambitious public projects, as well as their inspiring approach to collaborative practice.Leo Castelli was one of the first persons to exhibit Christo's work in the USA in 1964, with his first solo exhibition in his gallery occurring in 1966.

Christo and Jeanne-Claude Official 发布于 2011年5月27日周五

Кристо и Жан-Клод секогаш јасно ставаа до знаење дека нивните уметнички дела кои се во тек ќе продолжуваат да се реализираат и по нивната смрт. По желба на Христо „Завитканата Траумална капија“ во Париз, Франција, останува да биде завршена од 18 септември – 3 октомври 2021 година. “

Христо е роден на 13 јуни 1935 година во Габрово, Бугарија. Тој ја напуштил Бугарија во 1957 година, прво преселувајќи се во Прага, Чехословачка, потоа во Виена, Австрија, и во Женева, Швајцарија. Во 1958 година, Христо заминал во Париз, каде ја запознал Жан-Клод Дена де Гилебон, не само неговата сопруга, туку и животна партнерка во креирањето на монументални уметнички дела. Жан-Клод почина на 18 ноември 2009 година. Кристо живееше во Њујорк 56 години.

 Pont Neuf bridge across the Seine in Paris in 1985.
Pont Neuf bridge across the Seine in Paris in 1985.

Од раното oбвиткување предмети до монументални проекти на отворено, уметничкото дело на Христо и Жан-Клод ги надмина традиционалните граници на сликарството, скулптурата и архитектурата. Некои од нивните дела се „Завиткан брег“, „Малиот залив“ во Сиднеј, Австралија (1968–69), долината во Колорадо (1970–72), ограда во Калифорнија (1972–76), завитканите острови во Мајами (1980–83), обвиткувањето на Понт Неф во Париз (1975–855), Чадорите во Јапонија и Калифорнија (1984–91), обвиткувањето од Рајхстагот во Берлин (1972–95),Портите на Централ парк во Њујорк (1979–2005), пристаништето на италијанското езеро Исео (2014–16) и лондонскиот Мастаба на езерото кај Серпентин (2016–18)

In 1995 Christo and Jeanne-Claude’s Wrapped Reichstag covered the German parliament building in Berlin in aluminium fabric
In 1995 Christo and Jeanne-Claude’s Wrapped Reichstag covered the German parliament building in Berlin in aluminium fabric
The Floating Piers on Lake Iseo, near Sulzano, northern Italy, in 2016
The Floating Piers on Lake Iseo, near Sulzano, northern Italy, in 2016

Обвиткувањето на триумфалната капија во Париз е закажано за 18 септември – 3 октомври 2021 година, а закажана е и голема изложба во Центарот Помпиду за уметноста на Кристо и Жан-Клод во Париз која ќе се отвори годинава, од 1 јули – 19 октомври 2020 година.

Во едно писмо од 1958 година, Христо напишал: „Убавината, науката и уметноста секогаш ќе триумфираат“. До овие зборови силно се држиме и денеска.

Back to top button
Close