Аксл Роуз обвинет за силување во 1989 година

Пејачот на „Ганс ен’ роузис“, Аксл Роуз е обвинет дека брутално силувал модел и „ја влечел по подот како пештерски човек“ во хотелска соба во Њујорк, САД, пред повеќе од 30 години. Тужбата е поднесена завчера.

Со застрашувачки подробноти, обвинението на Шејла Кенеди во Врховниот суд на Менхетен ја опишува насилната и крвава случка во луксузниот хотелски апартман во „Сентрал парк вест“ во февруари 1989 година. Се запознале претходно истата ноќ во ноќен клуб.

„Кенеди е сведок на тоа Роуз како насилно има секс со друга жена. Тој ја повлекол и Кенеди во неговата спална соба, како пештерски човек и со однос на неконтролиран бес. Роуз физички ја спречил да замине. Кенеди била заробена“, се наведува во тужбата.

Роуз ги негираше обвинувањата преку неговиот адвокат Алан Гутман.

– Г-дин Роуз не се сеќава дека некогаш се сретнал или разговарал со тужителката и никогаш не слушнал за овие измислени наводи до денеска, изјави правниот застапник.

Тужбата наведува четири точки на обвинение – физички напад, телесни повреди, намерно нанесување емоционална вознемиреност и родово мотивирано насилство.

– Случајот (Кенеди), за жал, е премногу типичен за „културата на насилство и сексуално недолично однесување“, којашто беше дозволена и опстојуваше со десетлетија. Тука не се работи само за поединечни музичари кои ја минуваат границата, туку цел систем во оваа индустрија што го овозможуваше, а потоа и прикриваше на нивното недолично однесување и злосторства, по што следеше замолчување на преживеаните и нормализирање на сексуалниот напад, истакна адвокатката на жртвата, Ен Оливариус.

Делото на Кенеди нагласува дека таа доживува симптоми на посттрауматски стрес „секогаш кога ќе го слушне името на Роуз или музиката на ‘Ганс ен’ роузис’,“ страда од анксиозност и депресија и има „неповратно влијание“ на проблемите со самодовербата.

Back to top button
Close