Шармот на сланината

Британските истражувачи од Универзитетот во Њујорк со неколку нови “сознанија” за балканската слабост

1. Лечи мамурлак

Британските истражувачи од Универзитетот во Њујорк го поврзаа консумирањето на сланина со намалување на ефектите од мамурлакот. Имено, тие откриле дека содржи некои амино киселини кои помагаат да се компензираат невротрансмитерите, чиј број брзо се намалува при поинтензивно консумирање алкохол.

 

2. „Заведува“ со мирис

Мирисот на чадена сланина инспирираше низа неверојатни производи, вклучително и колонска вода создадена уште во 1920 година од париски месар. Производот содржеше 11 есенцијални масла, од кои едното беше добиено од саканиот исушен свински стомак.

 

3. Го освежува здивот

Заборавете на пастата за заби со есенцијални масла од хибискус, нане и други освежителни билки – побарајте некоја со мирис на сланина. Пастата со оваа зачадена состојка ги чисти забите на традиционален начин, но обезбедува свеж здив.

 

 

4. Најдобро е да се пече во рерна

Спротивно на популарното мислење, најкрцкавите парчиња сланина ќе ги печете во рерна. Наместо тавче, парчињата сланина ставете ги на хартија за печење и ставете ги во рерна. Не само што ќе постигнете побалансиран термички третман на секое парче, туку и чистењето ќе биде полесно.

 

5. Предизвикува зависност

Неодамнешните истражувања покажуваат дека исхраната богата со калории и масти, вклучително и честото консумирање сланина, го стимулира центарот во мозокот одговорен за задоволство. На овој начин предизвикува физичка потреба која се граничи со зависност.

 

6. Се слави на државно ниво

Некои народи се толку опседнати со сланина што и посветуваат посебно внимание и настани. Саботата пред Денот на трудот во САД, на пример, се смета за неофицијален ден на сланината. Љубителите тој ден уживаат во храна, пијалок и активности инспирирани од каснувања од масното свинско месо.

 

7. И помага на меморијата

Сланината содржи микронутриент наречен холин, кој е важен за развојот на хипокампусот во мозокот, делот резервиран за меморија. Студијата на Универзитетот во Северна Каролина сугерира дека истата состојка може да придонесе за подобар развој на мозокот кај нероденото дете доколку трудницата консумира храна богата со тој елемент.

Извор: Независен

Back to top button
Close