Советник на поранешниот бугарски претседател Желев, со поддршка за Пендаровски Бугарија да се извини за депортацијата на македонските евреи

Поранешниот советник на бугарскиот претседател Жељу Желев, професорот Михаил Иванов на својот профил ја пренесе вчерашната изјава на македонскиот претседател Стево Пендаровски од обележувањето на 80-годишнината од прогонот на македонските Евреи во Скопје: „Правда значи да се препознае и именува вистината и таа да биде почитувана од сите. За да има помирување, треба да има извинување за улогата на профашистичката влада во Софија во тоа време во депортацијата на македонските Евреи“ и напиша дека се приклучува на неговиот повик.

Професорот Иванов на својот фејсбук-профил исто така напиша дека се согласува со изјавите на Горан Садикарио, директорот на Музејот на холокаустот во Скопје.

„Го слушам Горан Садикарио и ме боли. Затоа што тој е апсолутно во право. Зошто не слушам од демократските политички партии за срамната ситуација во која генералот Радев и неговата придружба ја ставија Бугарија“, вели Иванов

Back to top button
Close