Чурук народ

Значи стварно, срам да ни е. Да не си им во кожа на власта, на владините и општинските функционери, на државните директори и службеници во јавната администрација… Цело време се изложени на агресивните граѓанки и граѓани кои безмилосно им нудат пари. А тие пак, сиромашките, што да прават?

Кој од сожалување, кој од немајкаде, за да те откачи, кој да не те навреди, нема смисла, кога веќе си запнал да платиш – ќе си ги примат парите. Според спотовите и билбордите што ги гледаме, концептот на владината кампања за борба против корупцијата е: народот е корумпиран, нуди поткуп, а чесната власт одвај се брани.

Ние сме корумпирани кога одиме да бараме сервис од државата. А тие што ти бараат пари да ти завршат работа за која веќе сме платиле за да земат легална плата – не се корумпирани. Најтешко им е кога има тендери и јавни набавки.

Тогаш особено се чувствува агресивноста на луѓето да нудат провизии. А чесните државни службеници не се разбираат во проценти. Кампањата има и образовна компонента со поука: Немој така, сега сè се гледа. Кај и да е и обука ќе организраат, за владините службеници да тренираат како да се заштитат од овој чурук народ.

Целата колумна на Горан Михајловски на СДК мк

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close