Кој внесуваше, а кој изнесувше пари од Република Mакедонија?

пишува: Коста   Стоименовски

Дали  се   сеќавате  дека  во  почетокот  на    транзицијата господата  Ристо  Гуштеров  и Трифун Костовски беа  посочувани  како најбогати луѓе во државата?  Своето  големо  богатство го   стекнаа  така  што ги  користеа  недостатоците и крутоста  на  системот  на поранешните социјалистички  земји  од  трговијата  со земјите  од  Запад остваруваа   огромни профити.  Посебно големи   профити овие бизнисмени остваруваа  од  извозот   на минерални  и  енергетски ресурси  од  Советскиот  Сојуз во земјите   од  Запад.   Меѓутоа,  по крахот  на  социјализмот,  руската   мафија го презеде бизнисот  со  минерални  и  енергетски  стоки  и  ги протера  странските  бизнисмени,  вклучително  и   со  преземањето  на пристаништето  во   Одеса!    Откако им  беа потсечени крилцата,  македонските бизнисмени  беа  приморани  да   се вртат  во  Република  Македонија  со огромните   пари  што ги заработиле  од трговијата   меѓу  Истокот и  Западот.  Во почетокот  спомнатите  македонски бизнисмени на  листите  на  ФОРБС  беа  рангирани  како  најбогати  луѓе  во   РМ  и   се   фалеа   со авион кој им  стои   на   располагање,  другиот  се   фалеше   со  огромна  група  пријатели  кои  ги   носеша  н а    дочек  на Нова  Година  во   Анталија,  на крстарење   по  Медитеранот,  офанзивно     се   рекламираше  како пејач,   со  женскиот   ракометен клуб,   со  учеството  во финнсирњео на   меѓународната  кризна  група,  со  придонесот  за  основање  на Фондацијата   Киро  Глигоров и    слични   активности,   Другиот  пак  најавуваше формирање  на политичка   партија   со  еден ненадминат   матрапаз  и незаситен   профитер.  Постепено овие  богатници не   само што   исчезнаа  од списокот  н  ФОРБС, туку  дефетистички   се   тешат   дека    голи се роделе  и  голи  ќе  заминат  од овој   свет.

Во меѓувреме  во  Република   Македонија  експанзивно   растеше друга  група богатници, кои  не  се фалеа  со  своето  богатство, туку  молчеа  и толчеа.  Со блиски и  доверливи луѓе создадоа  структури преку  кои   се вршеше  одлив  нк капиталот  од државата.  Стоките  се  извезуваа  во   странски   земји, а парите  од  извозот  не   доаѓаа во Република   Македонија,  туку   легнуваа  на  приватни конта   во  Швајцарија  и  во  други познати   светски   перилници на    пари! На  тој  начин дојде   до драматично осиромашување  на   државата  и   граѓаните  и  енормно обогатување  не  само на „махерите“  на ваквите  трансакции,  туку  и  на  корумпираните  челни  македонски  политичари,  кои  ништо   не  гледаат  и не   знаат  што   се   случува  во  државата?!  Во медиумите  од  медиумската империја  што ја  создаде  претседателот   Глигоров   со  многу  пари  од   сиромашните  македонски граѓани  криминалната   приватизација и   спомнатите  лукративни  трансакции   се табу  теми. Лазар   Колишевски  ги  постави   темелите  на македонската    држввност,   со  сите   нишани,   додека  егоцентричниот  претседател   Глигоров ги  урна темелите  на  македонската   држава, но и  покрај  тоа  упорно  настојува,  преку   спомнатата  медиумска империја,  да се   претстави  како творец  на независна Република  Македонија, која  тој,  за   жал, не  ја   сакаше  (Академик Горан   Калоѓера  и  Проф.   Нестор  Огинар).  Се  надевам   дека историската наука нема  да   дозволи фалсификување  на   историските  факти,  со цел глорификација  на  политичари   кои треба да   сносат  историска   одговорност  за  катастрофалните   состојби  во  кои   ги   доведоа  државата  и  народот.  Големиот   македонски и  југословенски  мислител   Александар   Грличков  во   својата  тестаментална  порака   апелира неговото  име  да  не   се  користи  за  именување  на  какви  било државни  и/ли јавни  институции, додека  претседателот  Глигоров  беше    преокупиран со желбата  за  слава,   за  привилегии и  за   пари.

 

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close