Минијатурниот остров Покоњи Дол – украс на Јадранското Море

– На само два километри од хрватскиот остров Хвар се наоѓа Покоњи Дол, мало островче кое привлекува сѐ поголем интерес кај домашните и странските туристи… А, како што вели околното уверување, ова мало копно може да се обиколи во само 600 чекори.

Припаѓа на групата острови Паклени / Паклински, а неговата должина и ширина се околу 150 метри. Оваа група острови во Јадранското Море околните жители ја нарекува и „Шкои“.

Со своите неколку стотина метри крајбрежје, островот е како украс во синилото и една од омилените инспирации на уметниците кои доаѓаат на Хвар. Покоњи Дол е за многу посетители и почеток на патот кон Корчула, Ластово и Мљет, но и безбедна заветрина на враќањето, пишува „Дневник .хр“.

Највисокото возвишение на островот е пет метри над морето. Толку е близу до брегот на Хвар што, додека шетате низ овој соседен остров, ќе се чувствувате како да можете да го дофатите Покоњи Дол со дланките.

Pokonji Dol (Foto: Shutterstock)

Островот го означува водниот пат до пристаништето Хвар и Паклени Канал, а има и светилник изграден уште 1872 година. Во оваа двокатна куќа од камен има квадратна камена кула во која се наоѓа светлоста за ориентација. Зданието порано имало и чувари, но денес е автоматизирано и опремено со далечинско управување.

Back to top button
Close